Mooie en minder mooie momenten wisselen elkaar af

Door: Ryanne

Blijf op de hoogte en volg Ryanne

06 September 2007 | Thailand, Cha-am

Lieve mensen...

Gisteravond heb ik het slechte nieuws gehoord.
Opa is dinsdag overleden. Mijn ouders probeerden me steeds te bellen, maar kregen me pas gisteravond te pakken.

Ik heb het er best moeilijk mee, vooral omdat ik zo ver weg ben en er niet kan zijn voor mijn familie. Ik heb niet meer afscheid kunnen nemen van mijn opa, en dat doet toch wel pijn.
Aan de andere kant heb ik wel nog een mooie herinnering aan de laatste keer dat ik hem zag voordat ik naar Thailand ging...
Het is zo raar dat hier alles gewoon doorgaat. Ik ben nog heel druk met vanalles; wat misschien wel goed is voor afleiding. Toch blijft het even zwaar. Gelukkig krijg ik heel veel steun van de mensen hier en van 't thuisfront.

Lieve ome Herman, tante Marga, Joris, Marit, Jan-Paul, pap en mam natuurlijk (en alle anderen die opa gekend hebben): ik wens jullie alle sterkte en steun toe die jullie nodig hebben. Ik denk hier vanuit Thailand heel veel aan jullie en in gedachten ben ik er toch een beetje bij. Opa heeft zijn rust gevonden en is nu bij oma...

Veel liefs,
Ryanne

• 06 September 2007 - 01:40

Zusje:

Ha leeve,

Ik bin er veur dich! Ut mot schienbaar allemoal zoe zien. Woarum weit ik nea. We make utzelfde mei en kinne er dan ok onvoorwaardelijk veur elkaar zien!

Xus

• 06 September 2007 - 06:00

Femke:

Lieve Ryanne,

Gecondoleerd! En heel veel sterkte, natuurlijk ook voor de rest van de familie!

Liefs Femke

• 06 September 2007 - 07:37

Sandra:

Hey lieve meid,

Ik heb je via de mail en sms al gecondoleerd. Maar ik wil via deze weg ook jou ouders en familie condoleren met dit grote verlies.

Heel veel sterkte allemaal.

Liefs Sandra

• 06 September 2007 - 07:55

Nicole:

Ryanne en alle familieleden van opa, gecondoleerd en sterkte met dit grote verlies. En wat Ryanne al typt, hij heeft nu zijn rust gevonden en is bij oma.

Liefs en dikke knuffels,
    Nicole

• 06 September 2007 - 08:03

Marieke:

Lieve Ryanne,

Gecondoleerd. Wij wensen jou heel veel sterkte met dit verlies!

Liefs Roel en Marieke

• 06 September 2007 - 09:29

Elina:

Haa meid,

Gecondoleerd met het verlies van je opa.Ik wens jou en je familie veel sterkte...

x Elina

• 06 September 2007 - 10:56

Bas:

He Ryanne,

Gecondoleerd met het verlies van je opa, ook voor je ouders en de rest van de familie. Veel sterkte.

Liefs Bas

• 06 September 2007 - 17:31

Eefje Raedts:

Hoi Ryanne,

Ik wil jou en je familie heel veel sterkte wensen in deze moeilijke tijd.
    Het is niet niets om op dit moment in Thailand te zitten.. Ik hoop dan ook dat je veel steun krijgt van je 'reis'vriendinnen. Maar dat zal wel goed komen.. Weet dat je opa als een sterretje op je neer kijkt.

Liefs Eefje

• 06 September 2007 - 18:18

Pap En Mam:

Lieve, lieve dochter! We kunnen je niet anders noemen, zoals jij met deze gebeurtenis omgaat. Terwijl jij zo verdrietig bent, vooral ook omdat je er niet bij kunt zijn, denk je toch aan ons en alle naaste familieleden hier in Nederland. Bijzonder lief en attent. We weten hoeveel moeite je hebt met het gegeven, dat je geen afscheid meer hebt kunnen nemen van Opa. Maar je hebt mooie woorden op papier gezet en je broer Jan-Paul zal deze a.s. zaterdag tijdens de crematieplechtigheid voorlezen. Dus ben je er in onze gedachten toch bij. Je bent nu bezig aan de eindfase van het lesgeven in Thailand en met allerlei leuke activiteiten.In combinatie met deze gebeurtenis geeft dit ongetwijfeld gemengde gevoelens. Sterkte en we bellen elke dag. Heel veel liefs en knuffels van pap en mam.

• 06 September 2007 - 19:57

Robin:

Ryanne, heel veel sterkte! Ook aan je familie! Ik vind het knap zoals je ermee omgaat...

Wat fijn dat jullie een heel fijn groepje hebben waar je steun uit kunt halen!

Liefs, Robin

• 06 September 2007 - 20:47

Sjaak En Jeanne:

Lieve Ryanne,
    Bij deze willen wij je condoleren met het verlies van je Opa en wensen je heel veel sterkte toe deze komende tijd. In gedachten zijn we bij jou en je ouders en broer en familieleden. Opa heeft nu de rust gevonden zoals je al schreef.
    Ryanne veel sterkte en tot gauw.

• 06 September 2007 - 21:11

Herman En Marga:

Lieve Ryanne,
    Wat een bijzonder mooi stukje heb je hierboven geschreven!
    Jij denkt veel aan ons, maar wij denken ook heel veel aan jou, ik hoop dat jij je verdriet kunt delen met je collega's
    en in het bijzonder met je 'zusje' Marijke!
    Wij doen er alles aan om opa tot aan zijn laatste rustpunt zo goed mogelijk te begeleiden.
    Zaterdag zal voor ons allemaal een moeilijke dag zijn, voor jou in dat verre land, maar in gedachten dichtbij ons,
    in het bijzonder!
    Wij wensen je hier veel sterkte mee! Probeer daarna wel te genieten van het moois wat Thailand jou die laatste weken nog te bieden heeft!
    Lieve groeten Herman en Marga, X X

• 06 September 2007 - 21:13

Jan En Jenny:

hallo Rianne, gecondoleerd met het overlijden van je opa. Erg jammer dat je hem de laatste dagen niet meer hebt gezien en afscheid heb kunnen nemen. Meid we wensen je sterkte bij het verwerken. Groetjes Jan en Jenny

• 07 September 2007 - 08:09

Hallo:

he meid zo te horen is het je wel goed bevallen dat weekendje in bangkok. heerlijk he om eff weer mensen om je heen te hebben die je nabij staan. helaas moesten hun wel weer gaan net als ik toen. en dat moment is best moeilijk. maar nog eff en dan is nederland weer in zicht en zo ook al je nabijstaande mensen. ik wou jou nog eff heel erg bedanken voor die kaarsjes die je voor mij hebt geregeld. vond ik echt super van jullie. echt thanks. meid nog heel veel plezier de laatste dagen in het huisje en met mijn gemma in thailand. en geniet van je rondtrekken. en van de tijd die je daar nog hebt want voor dat je het weet sta je weer in duseldorf haha.
    groetjes en kus aan mijn meis.
    groetjes mathjeu

• 07 September 2007 - 10:58

Anni:

liefe juf Ryanne
    gecondoleerd! heel veel sterkte

• 07 September 2007 - 13:05

Petra Colbers:

Hallo Ryanne,

Vandaag open ik voor de eerste keer jouw site.
    Op een ongelukkig moment voor jouw.
    Wens je heel veel sterkte en ja, denk vooral aan de mooie momenten die je samen met je opa gehad hebt.
    Groetjes van Zet Door.
    Tot volgende keer.

• 07 September 2007 - 13:18

John Van Lare:

Hallo Thailand “This Holland calling!!”

Retrospectief

Daar gaan we dan. Het laatste verslag uit Nederland. De pabo is gestart en iedereen is bezig. De mist daalt over de campus en mijmerend staar ik wezenloos naar mijn scherm. Buiten is het guur, koud en het begint weer eerder donker te worden.
    Vanmorgen vertelde de nieuwslezer dat het in Duitsland al sneeuwde.
    Weliswaar op het hoogste punt van Duistland maar toch!! Er veranderd iets!!
    Maar daar wil ik het eigenlijk niet over hebben. Het is niet de bedoeling een retrospectief te schrijven over de afgelopen periode want voor jullie is die nog niet voorbij,. Maar met enige weemoed denk ik aan jullie en aan jullie werk.
    In Venlo leven veel mensen met jullie mee, zijn jullie een inspiratiebron voor studenten die willen gaan omdat ze zo enthousiast worden van jullie weblogs.

Terugkijken is een gevaarlijke bezigheid. Mijn natuur is meer vooruit kijken en wat achter ons ligt dat laten we rusten. Maar in dit geval gaat dat niet en ik wil het niet.
    Mooie herinneringen, veel primeurs, heel veel mooie momenten, teleurstellingen en nog veel meer mooie onverwachte gebeurtenissen.
    Als ik de verslagen op de weblogs van jullie lees word ik er een beetje weemoedig van. Maar dat laat ik nu definitief achter me.

Feesten daar gaat het om. En de Thai die viert op een andere manier feest dan wij.
    Toen ik de eerste show op de basisschool organiseerde met Tamara dachten wij in de vieringcontext van Nederland. Veel kwaliteit in een korte voorstelling waaraan alle kinderen meedoen.
    Nou toen wij de voorbereidingen zagen werd het ons koud om het hart. Kriebels wat gaan we doen hier. Een heel plein met stoelen, eten en drinken, geluidsinstallatie en lichtmasten. Dat allemaal voor een muzikaal toneelstukje van 25 minuten.
    Inschattingsfout dus. Iedereen deed alsof ze heel tevreden waren, de kinderen vonden het geweldig en de gasten hebben niets verstaan en begrepen.
    Het sprookje van Sneeuwwitje sprak niet tot de verbeelding. Ze hebben geen idee wat kabouters zijn en geen idee wat een heks is en doet. Maar de pret was er zeker niet minder hoor. Met een Thaise vertaling werd het wel begrepen. Maar waarom er geen playback, karaoke en dans in zat dat vragen ze zich waarschijnlijk nu nog af.
    Dan hebben we het geluk buitenlands te zijn, het land van de glimlach maar in hun achterhoofd zal wel een andere gedachte hebben gewaard.

Jullie feesten zijn gelukkig al veel meer een mix van beide culturen. De kids mogen zich verkleden, ze zingen liedjes, verkleden zich en dansen. Heel veel dansen.
    Cadeautjes en bloemen, kleine souveniertjes en persoonlijke bedankjes. GEWELDIG!!
    Geniet er maar van en neem zoveel als mogelijk foto’s dat maakt het zoveel gemakkelijker om later weer eens terug tekijken.

Maar een ander hoogtepunt vind ik toch echt de groepsspirit die is ontstaan.
    Jullie zijn zo hecht geworden en hebben elkaar zo door de moeilijke momenten heen getrokken, en die waren er velen, dat jullie allemaal rijker terugkomen.
    In één woord fantatstisch.

Dan blijven de hilarische momenten.
    - het wasgoed, dat iemand lopend over de kruising verliest
    - vele kleinere en grotere ongelukjes
    - de welkomst en ondertekeningsceremonie
    - de polka die we met de studenten dansen
    - de kleine organisatorische puinhoopjes op de universiteit
    * klassen weg
    * maar twee lokalen
    * programma onderdelen die gewoon wegvallen
    * etc etc
    - de eierenconsumptie die met sprongen omhoog ging met jullie bezoek
    - de problemen met de communicatie met jullie collega’s op school
    - de bezorgdheid van mr. Suthipong en Sayan
    - het slapen met z’n zessen op 1 kamer en daarna willen jullie niet anders

Teveel om op te noemen. Teveel om te onthouden, Maar als we elkaar weer zien in Nederland dan komen die zaken weer naar boven. Een aantal van jullie komen letterlijk en figuurlijk getekend terug. Niet gehavend maar getekend.
    Tatoeages zijn helemaal in en met jullie komen er een aantal mee terug naar Nederland. Er worden verjaardagen gevierd. Die van Paul is geweest en die van Marijke’s verjaardag komt eraan. Op 9 september hadden we eigenlijk samen het feest willen vieren maar helaas. Marijke je houdt een liedje tegoed.
    Wie weet op je huwelijksfeest. Wat een eer voor mij om daar voor jullie te mogen zingen.

Maar nu is de tijd van gaan toch gekomen. Jullie sluiten af, ik ga verder, jullie gaan op vakantie, een zeer welverdiende vakantie, ik ben bezig met de volgende trip.
    En ga zo maar door. Ik wil eindigen met een persoonlijke gedachte. Volgens mij hebben jullie onderling een hechte vriendschap gekregen met elkaar.
    Dit gedicht heb ik ooit eens gelezen, zo van toepassing op wat jullie meemaken daar.

Vriendschap is ……….

Vriendschap is …..tijd maken voor elkaar.
    Vriendschap is …..samen de goede dingen van het leven ontdekken.
    Vriendschap is …..samen grote ontdekkingen doen.
    Vriendschap is …..een hand toesteken wanneer het nodig is.
    Vriendschap is …..een beetje zonneschijn als het regent.

Volgens mij zijn jullie dat voor elkaar geweest.
    Geniet van de afsluitingsfeesten en van een fijne vakantie.
    Het was een fijne tijd met jullie.

John

Hallo Ryanne,

Nog heel veel sterkte!!

John

• 07 September 2007 - 18:26

Stacey Gommans:

ha lieverd jamer dat je opa is overleden ik vind het niet erg leuk voor je ach ja ik heb het ook niet echt fijn het gaat niet goed met mijn oma

• 07 September 2007 - 18:49

Lies:

Ja Ryanne, de wereld draait door........ ook in Thailand! Een vreemde gewaarwording! Gelukkig sta je er niet alleen voor. Veel sterkte!! Groetjes, Lies.

• 08 September 2007 - 08:54

Loes:

Lieve lieve meid..
    Gecondoleerd met je opa.. Ik denk aan je.
    Dit is moeilijk, heel moeilijk, maar je zet door. Ik ben trots op je.
    Een hele dikke knuffel..

• 12 September 2007 - 13:40

Marion En Ger:

ryanne,wij lezen je bericht nu pas en willen jou en je familie op deze wijze steunen met het verlies van jullie opa en vader. veel sterkte, speciaal voor jou Ryanne, zo ver weg van huis.

groetjes van marion en ger